31 května, 2015
Celozrnné lívanečky (lívance)
Posted in : Zdravé lívance on by : Lívanečky.cz
Celozrnné lívance (lívanečky)
2015-05-31 10:18:12
Vytisknout recept
Co budete na lívance potřebovat?
- Hladká mouka 80g
- Pšeničná celozrnná hladká mouka 120g
- Kypřicí prášek 2 lžičky
- Mletá skořice 1 lžička
- Jedlá soda 1/3 lžičky
- Podmáslí 130ml
- Vejce 2ks
- Med 4 lžíce
- Řecký jogurt 250ml (nebo tvaroh, dle chuti)
- Máslo či olej na opékání
- Drobné ovoce 200g (borůvky, maliny)
- Máta 2 lístečky (na ozdobení)
Postup přípravy lívanců
- Smíchejte bílou i celozrnnou mouku, kypřicí prášek, skořici a sodu. V jiné míse smíchejte podmáslí, vejce, 3 lžíce medu a polovinu jogurtu. Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte.
- Rozehřejte lívanečník anebo nepřilnavou pánev a tence ji potřete olejem. Na rozehřáté pánvi opékejte lívance (2–3 lžíce těsta na jeden lívanec) nejdříve 2 minuty po jedné straně, pak otočte a minutu po druhé straně. Hotové lívance udržujte v teple, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Rozdělte lívance na talíře, doplňte jogurtem prošlehaným s 1 lžící medu, zbývajícím medem lívance pokapejte a ozdobte je borůvkami a mátovými lístky.
Další tipy pro tyto lívance
- Místo řeckého jogurtu můžete použít i tvaroh.
- Výborné jsou lívance s borůvkami, malinami nebo i s banánem.
Lívanečky.cz https://www.livanecky.cz/